Nyomtatható verzió PDF formátumban

A Gazdasági Versenyhivatal sajtóközleménye

A GVH ismét gyógyhatással kecsegtető élelmiszer-termék miatt bírságolt

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. június 16-án tárgyaláson hozott határozatában a Linka és Társa Kft. ellen a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalma miatt indított eljárás során megállapította, hogy vállalkozás által forgalmazott 12 termék közül 11 termék reklámja fogyasztó megtévesztésre alkalmas, mivel gyógyhatást tulajdonított az általa forgalmazott élelmiszereknek. A Versenytanács a vállalkozást egy millió forint megfizetésére kötelezte.

Gyógyhatást tulajdonítani egy készítménynek kizárólag abban az esetben lehet, ha azt gyógyszerként vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékként engedélyezték, s ehhez a hatásokat olyan vizsgálatokkal igazolták, melyek eredményeit a szakhatóság elfogadta. A különösen érzékenynek minősülő élelmiszer-kategóriákról, a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről és az étrendkiegészítőkről szóló termék-specifikus szabályozás kimondja, hogy ezek jelölése, megjelenítése és reklámozása során tilos a terméknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.

A Linka és Társa Kft. által forgalmazott élelmiszer-termékek hirdetéseiben azt a hamis látszatot keltették, mintha a Supherb termékcsalád tagjai gyógyszernek, vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények lennének. A Versenytanács a bírság kiszabásánál a jogsértés súlyán kívül azt is figyelembe vette, hogy a Versenytörvényben meghatározott bírságmaximum a vállalkozás előző évben elért nettó árbevételének 10%-a.

Budapest, 2005. június 16.

dr. Horváth Anita
Sajtófőnök

További információ:
Dr. Horváth Anita
Gazdasági Versenyhivatal
Sajtófőnök
cím: 1054 Budapest, V.ker Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8966
mobil: 30-970-8191
email: HORVATH.Anita@gvh.hu
http://www.gvh.hu