Nyomtatható verzió PDF formátumban

Útépítő cégeket vizsgál a Gazdasági Versenyhivatal Kartell Csoportja

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Kartell Csoportja 2006. szeptember 18-án előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a Strabag Építő Zrt-nél, az Egri Útépítő Zrt-nél és a HE-DO Kft-nél. Felmerült ugyanis a gyanúja annak, hogy a három építőipari vállalkozás a Heves megyei út- és hídépítések, felújítások tárgyában az Állami Autópálya Kezelő Rt., az Útgazdálkodási Koordinációs Igazgatóság, és a Heves Megyei Állami Közútkezelő Kht. az Eger Megyei Jogú Város által 2005-2006-ban kiírt közbeszerzési eljárásai során előzetesen megállapodott egymással a várható nyertes személyéről, valamint a többi vállalkozás alvállalkozóként történő foglalkoztatásáról.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét - mely eszköz a közösségi jog alapján az Európai Bizottság rendelkezésére is áll - a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a valószínűsített jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.

Budapest, 2006. szeptember 25.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu