A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa határozatában engedélyezte, hogy a Waberer`s Holding Vagyonkezelő Zrt. és Raaberlog Nemzetközi Szállítmányozási Kft. közösen irányítást szerezzen a Multicont Nemzetközi Szállítmányozási Logisztikai Zrt. felett. Ily módon a Budapesti Szabadkikötő Zrt. immár három vállalkozáscsoport, a Waberer`s-csoport, a Wintco-csoport és az Erdért-csoport közös irányítása alá került.

A Waberer`s Holding Vagyonkezelő Zrt. által irányított vállalkozás-csoport (a továbbiakban: Waberer`s-csoport) főbb tevékenységei az alábbiak: közúti teherszállítás, valamint ahhoz kapcsolódó tevékenységek (szállítmányozás, rakománykezelés, tárolás, raktározás); vámügynöki és vámkezelői tevékenység és ahhoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások; gépjármű javítás és gépjármű kereskedelem; ingatlankezelés.

A Raaberlog Kft. a Wintco Kft. által irányított vállalkozás-csoport (a továbbiakban: Wintco-csoport) tagja. A Raaberlog Kft. meghatározó tevékenysége a konténeres és hagyományos (vasúti, közúti, tengeri) szállítmányozás.

A Wintco-csoportba tartozik - többek között - a Multicont Zrt., melynek meghatározó tevékenysége a konténeres, illetve a hagyományos (vasúti, közúti és légi) szállítmányozás. A Multicont Zrt. a faáru kereskedelemmel foglalkozó Erdért-csoporttal közösen irányítja a Budapesti Szabadkikötő Zrt-t. A GVH 2006. július 18-án született határozatában (Vj-84/2006) engedélyezte, hogy az Erdészeti és Faipari Termékeket Értékesítő és Feldolgozó Zrt., az Erdért Ingatlanhasznosító és Forgalmazó Kft., valamint a Multicont Terminal Szolgáltató Kft. közösen irányítást szerezzenek a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. felett.

Mivel az összefonódással érintett vállalkozás-csoportoknak a versenytörvény szerint figyelembeveendő 2005. évi nettó árbevétele együttesen meghaladta a tízenötmilliárd forintot, ezen belül mindkét vállalkozás-csoporté az ötszázmillió forintot, ezért a fenti vállalkozások a GVH-hoz folyamodtak a tervezett összefonódás engedélyezéséért.

A versenytörvény szerint a GVH nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre, vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását, vagy fejlődését az érintett piacon.
Az érintett vállalkozások tevékenysége alapján a magyar piacot érintő káros versenyhatás nem volt azonosítható, ezért a GVH az összefonódást engedélyezte.

Budapest, 2006. október 10.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
mobil: 06-30-618-6618
e-mail: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu