Nyomtatható verzió PDF formátumban

Együttműködés a Magyar Vasúti Hivatal és a Gazdasági Versenyhivatal között

A vasúti piacokon kibontakozó piaci verseny törvényes kereteinek védelmére, a vasúti verseny kultúrájának erősítésére a hazai és közösségi jog rendelkezéseinek megfelelően Együttműködési Megállapodást kötött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Magyar Vasúti Hivatal (MVH).

A megállapodást december 11-én Nagy Zoltán, a GVH elnöke és Antal Dániel, az MVH elnöke írták alá. Hasonló együttműködés él a versenyhatóság és a két korábban liberalizált szektor felügyeleti szervei, a Nemzeti Hírközlési Hatóság és a Magyar Energia Hivatal között.

Az együttműködés a Magyar Vasúti Hivatal olyan eljárásaira terjed ki, amelyek a vasúti piacok összes szereplőjét érinti, illetve a Gazdasági Versenyhivatal olyan eljárásaira, amelyek a vasúti társaságokat érintik. A felek a nemzetközi szakmai fórumokon, és a készülő hazai jogszabályok véleményezésében is összehangolják tevékenységüket.

A vasúti közlekedésről szóló törvény tavaly teremtette meg a többszereplős vasúti piac kialakulásának alapvető feltételeit, és több területen is nevesítette a két hatóság előírt együttműködését. Ezeken a területeken a 2006. évben mindkét hatóság hozott fontos döntéseket, amelyekben szakértőik rendszeresen konzultáltak, így év végére kialakult a szerződésben rögzíthető együttműködési rend.

Az Együttműködési megállapodás aláírásának különös aktualitást ad, hogy a tervekkel ellentétben decemberre nem készült el a 2006. január 1-től hatályos vasúti közlekedési törvénnyel összhangban lévő olyan Hálózati Üzletszabályzat, ami lehetővé tenné a vasúti pályák akadálymentes használatát a belföldi és nemzetközi forgalomban is, továbbá törvényesen megállapított díjakat, kedvezményeket és esetleges felárakat róna a hazai vasúti pályahálózatok használóira. A kérdéses dokumentum megszületését a két hatóságnak közösen kell ellenőriznie a törvény alapján.

Budapest, 2006. december 12.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információ: