Nyomtatható verzió PDF formátumban

Gyorsabban és olcsóbban készülnek a hiteles fordítások

Kötelezettségvállalással zárult az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. ellen indított eljárás. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fellépésére ugyanis a társaság vállalta, hogy gyorsabban végzi el a rá bízott fordításokat és csökkenti a sürgősségi felár mértékét.

A GVH 2007 szeptemberében eljárást indított az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. (OFFI) ellen, hogy a társaság árképzési gyakorlatának alkalmazása során nem él-e vissza erőfölényével.

A fordítói tevékenységgel és kísérő tolmácsolással foglalkozó OFFI jogszabályi felhatalmazás alapján kizárólagosan végez hiteles fordítási és fordításhitelesítési tevékenységet. Aggályok merültek fel azonban az általa alkalmazott vállalási határidővel kapcsolatosan. A cég harminc napos alaphatáridővel vállalja a hiteles fordítás elkészítését. Lehetőség nyílik rövidebb határidő alkalmazására is, de ebben az esetben a megrendelőnek felárat kell fizetnie, mely a sürgősség fokától függően 25 százaléktól 300 százalékig terjed. A 15 napos sürgősségi felár összege pedig attól is függ, hogy a megrendelő természetes személynek minősül-e.

Az eljárás megindulását követően az OFFI vállalásokat tett. A társaság elkötelezte magát, hogy:

  • A fordítások elkészítésére vonatkozó 30 napos alaphatáridőt az alábbiak szerint módosítja:

    • rövidebb (10 oldalt meg nem haladó) fordítás esetén az alaphatáridő az iratok fordítására és azok hitelesítésére 30 napról 15 napra változik.

    • A sürgősségi felár a fentiek alapján csak a 10 oldalt meghaladó iratok esetében marad fenn, és ennek összege egységesen 25 százalék.

    • Az árjegyzék a fentiek alapján az alábbiak szerint módosul: sürgősség csak 10 oldal feletti okiratoknál 25 százalék.

  • Ügyviteli Szabályzatában átvezeti az új vállalási határidőket, és a közület és a lakosság vonatkozásában egységes pótlékolási rendszert alkalmaz.

  • A vállalt új határidőkről és az egységes pótlékolási rendszerről kifüggesztett árjegyzék és az Internet útján informálja a fogyasztókat.

A GVH elfogadta az OFFI vállalásait és jogsértés megállapítása nélkül végzéssel lezárta az eljárást. A versenytörvény szerint, ha a hivatalból indult versenyfelügyeleti eljárásban vizsgált magatartás tekintetében az ügyfél kötelezettséget vállal arra, hogy magatartását meghatározott módon összhangba hozza a versenytörvény rendelkezéseivel és a közérdek hatékony védelme e módon is biztosítható, a GVH végzéssel - az eljárás egyidejű megszüntetésével - kötelezővé teheti a vállalás teljesítését, anélkül, hogy a végzésében a törvénysértés megvalósulását, vagy annak hiányát megállapítaná.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-141/2007.

Budapest, 2008. szeptember 25.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu