Nyomtatható verzió PDF formátumban

Oroszok a Ganz atomerőművi berendezéseket gyártó cégében

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezi, hogy a Zakrutoe Akcionernoe Obcsesztvo, Transzportno-Technologicseszkoe Masinoctroenie Társaság (TTM) a Ganz Gépgyár Holding Zrt-vel közösen irányítást szerezzen a Ganz Engineering Környezetvédelmi Kft. (Ganz EK) felett.

A vállalkozások 2008. július 24-én egy olyan, több lépésből álló tranzakcióban állapodtak meg, amelynek végeredményeként a Ganz Gépgyár Holding Zrt. a Ganz EK Kft-ben meglévő 100 százalékos üzletrészéből 51 százalék az orosz TTM tulajdonába kerül.

A Ganz Gépgyár a Ganz Vagyonhasznosítási és Fejlesztési Holding Zrt. által irányított vállalkozás-csoport (Ganz-csoport) tagja. A Ganz-csoport Magyarország egyik legnagyobb nehéz-gépgyártó vállalkozás-csoportja, melynek termékei a kötöttpályás közlekedéshez, az energiatermeléshez, a vízellátáshoz, a vízgazdálkodáshoz, az acélszerkezet-gyártáshoz, az urbanizációhoz és a környezetvédelemhez kapcsolódnak. A Ganz-csoporton belül a Ganz EK gazdasági tevékenységet nem végez, azonban a már említett tranzakció részeként átveszi a (szintén a Ganz-csoportba tartozó) Ganz Energetikai Gépgyártó Kft-nek a vizigépek és az atomerőművi berendezések gyártásához szükséges eszközeit.

A TTM az orosz állam tulajdonában lévő Rosatom által irányított vállalkozás-csoport tagja.

A GVH nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon. Mivel a vizsgálat szerint erőfölény kialakulására, a verseny mérséklődésére az összefonódás következtében nem kell számítani a versenyhatóság az összefonódást engedélyezte.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-101/2008.

Budapest, 2008. október 21.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu