Fúziók a hazai pénzintézeti szektorban

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy Wallis Zrt. megvásárolja a WestLB Hungaria Bank Zrt-t. A hatóság arra is rábólintott, hogy a Magyarországi Volksbank Zrt. megszerezze a BNP Paribas Magyarországi fióktelepének portfolióját alkotó követeléseket és kötelezettségeket.

A Wallis Zrt. és a WestLB AG 2009. június 26-án részvény adásvételi szerződést kötött, mely szerint a Wallis tulajdonába kerül a WestLB Hungaria Bank Zrt. teljes részvénycsomagja.

A Wallis-csoporthoz 81 vállalkozás tartozik, melyek egyebek mellett ingatlan fejlesztéssel, üzemeltetéssel, forgalmazással és bérbeadással, gépjármű kereskedelemmel és bérbeadással, környezeti kár- és szennyeződés-mentesítéssel, gyógyászati segédeszközök forgalmazásával, villamosenergia-termeléssel és kereskedelemmel, műanyag építőanyag előállításával, pénzügyi vállalkozási tevékenységgel (kis- és középvállalkozások, illetve lakosság részére nyújtott hitelezési és lakossági lízing tevékenység), illetve vagyonkezeléssel foglalkoznak.

A WestLB pénzügyi, kiegészítő pénzügyi, valamint befektetési szolgáltatási- és kiegészítő befektetési szolgáltatási tevékenység végzésére jogosult pénzintézet. Ügyfelei külföldi, illetve vegyes tulajdonú, valamint belföldi nagy- és középvállalatok. A vállalkozás lakossági szolgáltatásokat jellemzően nem nyújt. A pénzintézet elsősorban betét-, hitel- és kölcsönügyleteket kínál, valamint pénzpiaci műveleteket, bankszámlavezetést és kereskedelemfinanszírozást, valamint egyéb bankszámla ügyleteket, bankgarancia vállalást, és határidős ügyleteket bonyolított.

A GVH szerint az összefonódásnak a közvetlenül érintett piacon (a vállalkozások számára nyújtott univerzális banki pénzügyi és befektetési szolgáltatások magyarországi piacán) nem azonosítható érdemi versenyhatása. A Wallis ugyanis alapvetően új, az érintett piacon eddig érdemben még nem jelenlévő vállalkozás, amely egy már a piacon lévő vállalkozás felett szerez irányítást. Így az irányításszerzés következtében az érintett piac koncentrációja nem változik. A WestLB piaci részesedése a megjelölt érintett piacon egy százalék körülire becsülhető.

A GVH-nak a versenytörvény értelmében engedélyeznie kell a fúziót, ha az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon, különösen gazdasági erőfölény létrehozása vagy megerősítése következményeként. Mivel a verseny mérséklődésére a fúzió következtében nem kell számítani, a versenyhatóság a fúziót engedélyezte.

A Volksbank Zrt. és a BNP Paribas Magyarországi Fióktelepe (BNP) 2009. augusztus 7. napján megállapodást kötött. Eszerint a BNP-t illető, betéti és értékpapír állományból, hitelekből, kölcsönökből és garanciákból (röviden: követelésekből és kötelezettségekből) álló portfolió a Volksbank tulajdonába kerül.

A Volksbank 1993-ban kezdte meg működését, azóta univerzális pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó szereplővé vált. A BNP Paribas bankcsoport közel 20 éve van jelen Magyarországon, 2001 óta a BNP Paribas Hungária Bank Rt. 100 százalékos tulajdonosaként. A bankot 2006. szeptember 1-je óta fióktelepként működteti. Ügyfélkörébe elsősorban multinacionális cégek, hazai nagy- és közepes méretű vállalatok, pénzügyi intézmények tartoznak. Ügyfeleinek egyedi szolgáltatásokat nyújt.

A GVH szerint a tranzakció által a Volksbank piaci részesedése növekszik, azonban nagy valószínűséggel továbbra is jóval 5 százalék alatti marad. Emellett fontos figyelembe venni, hogy a Volksbank és a BNP más területeken tevékenykedik. Előbbi a növekedésben lévő, lakossági és vállalati szegmensben egyaránt jelen lévő kis- és középbankok csoportjába sorolható, míg utóbbi a vállalati szegmensre specializálódott, elsősorban egyedi igényeket kielégítő, és ebből kifolyólag a hazai piacon viszonylag kis méretűnek számító bankok körében versenyez. A vállalati ügyfélkörnek nyújtott banki szolgáltatások piacán a GVH ismeretei szerint a verseny intenzívebb, mint a lakosság számára nyújtott banki szolgáltatások piacán, elsősorban a (a hitelezést illetően például a hitel összegéhez mérten) relatíve alacsonyabb bankváltási költségeknek, és így gyakoribb bankváltásnak köszönhetően, illetve ezzel összhangban a szereplők piaci pozíciói is kiegyenlítettebbnek mondhatók. Mindezekből kifolyólag a GVH nem valószínűsít az összefonódásból eredő káros versenyhatást.

Az ügyek hivatali nyilvántartási száma: Vj-99/2009, illetve Vj-106/2009.

Budapest, 2009. október 7.

Mihálovits András
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu