Nyomtatható verzió PDF formátumban

GVH-engedély a Royal Brinkers margaringyártókapacitásának megvásárlásához

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Natura Margarin Kft. megvásárolja a Royal Brinkers Hungary Kft. margaringyártáshoz és -forgalmazáshoz nélkülözhetetlen eszközeit magában foglaló vállalkozásrészét.

A Natura Margarin Kft. (Natura), mint a Bunge Zrt. 100%-os leányvállalata 2010-ben alakult. A Natura a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén működő Bunge-csoport tagjaként megvásárolta a Royal Brinkers Hungary Kft. (Royal Brinkers) tatabányai üzemének margaringyártáshoz és -forgalmazáshoz nélkülözhetetlen ingatlanjait és ingóságait, a gyártási technológiát és védjegyeket, illetve a termeléshez, értékesítéshez szükséges egyéb jogokat magába foglaló vállalkozásrészét. Az adásvétel tárgyát képezték egyben mindazon jogok, melyek a vállalkozásrész működtetéséhez szükségesek. A tranzakció eredményeképp tehát a Natura a Royal Brinkers margarintermeléséhez köthető vállalkozásrészének egyedüli irányítója lett.

A Linco Light és Summer Light, a Holland Premium és Holland Margarine márkanevű termékeket is előállító Royal Brinkers -termelői- márkás és kiskereskedelmi márkás margarintermékeket és ipari forgalomra szánt margarint egyaránt gyárt és forgalmaz. Emellett mirelite sütemények forgalmazásával is foglalkozik, mely tevékenység árbevétele kisebb hányadát teszi ki.

A GVH álláspontja szerint az összefonódás a kenhető zsiradékok (vajféleségek, margarinféleségek és a növényi és/vagy állati eredetű zsiradékok keverékei) és az ömlesztett finomított (növényi eredetű) étolajok piacát érintette.

A kenhető zsiradékok esetében arra a következtetésre jutott a versenyhivatal, hogy e termékcsoportok keresleti szempontból közeli helyettesítőnek számítanak, míg a kínálati helyettesítésre is reális lehetőséget látott tekintettel a különböző alapanyagok feldolgozása közötti technológiai -átjárhatóságra-, ami viszonylag alacsony költséggel megvalósítható.

Ezzel szemben viszont az étkezési olajok és zsírok termékkörén belül külön kezelte a növényi olajokat és az állati zsírokat, tekintettel azok korlátozott keresleti helyettesíthetőségére, ugyanakkor arra tekintettel, hogy bizonyos alkalmazási célok (pl. saláta öntetek) és fogyasztótípusok (pl. orvosi okból eltiltottak, vegetáriánusok) esetén a helyettesítés egyáltalán nem lehetséges.

Ami az ömlesztett finomított étolajat illeti, azt az élelmiszeripar használja fel, elsősorban margarinok, majonézek, tejipari és húsipari termékekhez, illetve tartós termékek gyártására.

Mindkét piacot a nemzeti piacnál szélesebb méretűnek tekintette a GVH, szem előtt tartva azt is, hogy a Bunge Zrt. Lengyelországból importált kenhető zsiradékot forgalmaz, a piacvezető Unilever Magyarország Kft. a kb. 560 km-re fekvő katowicei lengyel gyárának termékeit értékesíti, míg például a Spar csoport hazai forgalmazású saját márkás termékeit Ausztriában gyártatja. A Bunge Zrt. mennyiségi alapon számított ömlesztett finomított étolaj forgalmának nagy része ugyanakkor export, és a szomszédos országok finomítóiból származó import is rendszeresen megjelenik a magyar piacon.

A tranzakció engedélyezése során a GVH a fentiek mellett figyelembe vette még, hogy a kenhető zsiradékok piacán kicsi az átfedés, míg a Natura 5% alatti piaci részesedést ért el 2009-ben, a Royal Brinkers megalapozott termelőnek számít a piacon. Emellett a Natura az eladói, a Royal Brinkers a vevői oldalon foglal helyet, és a Bunge Zrt. forgalmának nagyobbik része vállalkozáscsoporton kívüli forgalom, melynek a Royal Brinkers beszerzése csak kis részét képezte. A Bunge-csoport esetében az összefonódás ugyanakkor nem jár az előállított termékek körének bővülésével, hiszen a releváns földrajzi területen az eddigiekben is rendelkezett margarin előállító kapacitással.

A GVH rendelkezésére álló adatok alapján tehát nem merült fel olyan körülmény, mely alapján az összefonódás következtében káros versenyhatás lett volna valószínűsíthető.

Az ügy hivatali száma: Vj-54/2010.

Budapest, 2010. szeptember 17.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
ZENISEK Andrea
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu