Nyomtatható verzió PDF formátumban

Kötelezettségvállalást fogadott el a GVH

A GVH a Biztositas.hu Biztosítási Alkusz Kft. kötelezettségvállalásának elfogadásával zárta le eljárását.

A biztosítási alkuszi tevékenységet folytató Biztosítás.hu Biztosítási Alkusz Kft. (Biztosítás.hu) egy online biztosítási portált üzemeltet, amelyen egy ún. díjkalkulátor segítségével hasonlítja össze a biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra nyújtott ajánlatait, s lehetőséget ad a biztosítási szerződés megkötésére.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést kötő biztosítók által alkalmazott tarifák igen bonyolult, összetett volta nem teszi lehetővé, hogy a fogyasztók széles körű, részletes ismeretekkel rendelkezzenek a biztosítók által alkalmazott biztosítási díjakról. A biztosítók díjai közötti tájékozódáshoz nyújt segítséget a Biztosítás.hu szolgáltatása.

2009. október 30. és december 1. között a Biztosítás.hu több módon népszerűsítette szolgáltatásait. A www.cyclex-tudakozo.hu oldalon a "teljes kínálat"-ot kínálta a fogyasztók számára, míg például DM-levelekben "minden kötelező biztosító egy helyen, árgaranciával" szlogennel népszerűsítette szolgáltatását.

Emellett a www.ok.hu , www.cyclex-tudakozo.hu oldalakon "a legolcsóbb kötelező gépjármű felelősségbiztosítás" elérésére alkalmas helyként hirdette honlapját. Ezen utóbbiak kapcsán az eljárás során azonban előadta, nem volt tudomása arról, hogy általa évekkel korábban és marginális oldalakon közzétett tájékoztatások még mindig elérhetőek

A Biztositas.hu-nak valamennyi, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötő biztosítóval volt együttműködési megállapodása, ugyanakkor a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kapcsán a fogyasztók által elérhető kedvezmények körében az általa működtetett díjkalkulátor négy tarifával nem számolt. A Biztositas.hu egyben árgaranciát vállalt azzal, hogy az általa üzemeltetett portálon keresztül megkötött szerződések esetében garantálta az ügyfelek által fizetendő biztosítási díjak helyes, a biztosítók által meghirdetett tarifáknak megfelelő kiszámítását. Ettől való eltérés esetén vállalta, hogy megtéríti a biztosító által rögzített valós díj és a portálon elérhető legolcsóbb díj közti különbséget, ha a biztosító a kötvényesítés során számított biztosítási díja, a portálon megkötött szerződés díjánál magasabb. Emellett vállalta, hogy a portálon megkötött szerződések esetében minden egyedi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésnél elérhetővé teszi az ajánlattétel idején a legolcsóbb biztosítási díjjal megegyező díjat, valamint megtéríti a díjak közötti különbséget akkor, ha a szerződő később igazolja, hogy a portálon keresztül megkötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésnél bárhol máshol kedvezőbb díjú kötelező biztosítást is köthetett volna.

A Biztositas.hu a GVH előzetes álláspontjának kézhezvételét követően kötelezettségvállalást terjesztett a versenyhatóság elé. Ezek alapján vállalta, hogy

  • a "minden kötelező biztosító egy helyen, árgaranciával" megfogalmazású szlogen használatától a jövőben tartózkodik, ha egyes biztosítók ajánlatai vagy meghatározott kedvezményei a www.biztosítás.hu domain cím alatt elérhető és az eljárás alá vont által üzemeltetett oldalon keresztül nem érhetők el, vagy nem vehetők igénybe, valamint

  • a www.cylex-tudakozo.hu és a www.ok.hu internetes oldalakon megjelent és a GVH eljárásában vizsgált tartalmak kiszűrése érdekében legkésőbb 2011. március 31-ig kifejleszt és üzembe állít egy olyan rendszert (a hozzá szükséges számítástechnikai programmal együtt), mely a világhálót folyamatosan monitorozva alkalmas arra, hogy együttesen tárolja és kiszűrje a Biztositas.hu által aktuálisan, illetve korábban valaha használt szlogeneket, megfogalmazásokat, és egyéb reklámszövegeket (mind a fizetett, mind pedig az ingyenes hirdetések tekintetében) és az aktualitását vesztett megjelenések esetében jelzést adjon a Biztositas.hu ezzel foglalkozó munkatársai részére. A rendszer üzembe helyezéséről, a vonatkozó rendszerdokumentáció egyidejű megküldésével, legkésőbb 2011. március 31-ig napjáig tájékoztatja a Gazdasági Versenyhivatalt.

Miután a GVH úgy látta, hogy a fenti kötelezettségvállalás teljesítésével a Biztositas.hu a magatartását összhangba hozza a törvény rendelkezéseivel és a közérdek védelme is hatékonyan biztosítható, azokat végzésével elfogadta.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-19/2010.

Budapest, 2010. október 13.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
ZENISEK Andrea
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu