Nyomtatható verzió PDF formátumban

Nem segítenek a végtörlesztésben a fogyasztói csoportok

Az elmúlt napokban egyre többen érdeklődtek a Gazdasági Versenyhivatalnál (GHV) arról, hogy vajon alkalmasak-e a fogyasztói csoportot szervezők által kínált konstrukciók a végtörlesztés megoldására.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz beérkezett fogyasztói megkeresések száma alapján a GVH úgy látja, hogy a végtörlesztés lehetőségének megjelenésével megnövekedett az érdeklődés a fogyasztói csoportokat szervező vállalkozások szolgáltatásai iránt. A vállalkozások hirdetéseikben a könnyű pénzhez jutás ígéretével kecsegtetik az átlagosnál jóval kiszolgáltatottabb helyzetben lévő, jellemzően anyagilag megszorult fogyasztókat úgy, hogy "a versenyfelügyeleti eljárások tapasztalatai alapján" nem egyértelműen adnak tájékoztatást a fogyasztói csoportok lényeges tulajdonságairól.

Fontos kiemelni, hogy a vállalkozások nem pénzt, hanem ún. vásárlói jogot adnak (a cégek megfogalmazása szerint alternatív finanszírozási lehetőséget). A hirdetésekben sugalltakkal ellentétben tehát nem szabad felhasználású készpénzhez jut a fogyasztó, hanem a szerződésben szereplő áru vagy szolgáltatás tulajdonjogához.

Fontos kiemelni azt is, hogy az adott szolgáltatás nyújtására belső hitelezéssel (a tagok befizetéseiből) kerül sor, meghatározó a szerencseelem léte (sorsolásokon és/vagy előtörlesztés vállalása alapján dől el ki az a szerencsés, aki adott hónapban a vásárlói joghoz juthat) és az a körülmény, hogy a fogyasztó nem a szerződéskötéskor, hanem később, akár évek múltán juthat a vásárlási joghoz, s ezáltal a megszerezni kívánt dologhoz.

A fentiek alapján elmondható, hogy a fogyasztói csoportok bizonytalan (jellemzően távoli) időpontú vásárlást tesznek lehetővé, valamint nem szabad felhasználású készpénzt adnak, míg a végtörlesztéshez gyorsan/biztosan szükséges a fogyasztónak pénzhez jutnia, így a fogyasztói csoportot szervezők által kínált konstrukciók nem alkalmasak a végtörlesztés megoldására.

A GVH honlapján további információkat találhat mind a fogyasztói csoportokról , mind a GVH eljárásairól .

Budapest, 2011. október 12.

Gazdasági Versenyhivatal

Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:

GONDOLOVICS Katalin

Gazdasági Versenyhivatal

cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.

levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036

tel: +36-30 618-6618

email: sajto@gvh.hu

http://www.gvh.hu