Nyomtatható verzió PDF formátumban

Megtévesztő összehasonlító reklám miatt kapott bírságot a Magyar RTL

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatában megállapította, hogy jogsértő összehasonlító reklámokat tett közzé a Magyar RTL Televízió Zrt. (Magyar RTL). A GVH ezért 10 millió Ft bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A Gazdasági Versenyhivatal a Magyar RTL-lel szemben annak megvizsgálása miatt indított eljárást, hogy az RTL Klub által közzétett, a saját és a TV2 televíziós csatornák nézettségbeli különbségét összehasonlító reklámjai megfeleltek-e az összehasonlító reklámmal szemben támasztott jogszabályi követelményeknek.

A két televíziós csatorna közötti nézettségbeli különbségét zsiráfok, hangfalak és limuzinok formájában bemutató reklámok 2011. március 30. és április 16. között jelentek meg több, országos terjesztésű lapban.

A GVH megállapította, hogy bár a reklámokban megcsillagozott apró betűs részek megjelölik azt, hogy az RTL Klub által elért 90 napos nézettségi előny csak a főműsoridőben és a 18-49-es korosztályban mért nézettségre vonatkozik, de a reklámok összhatása, azok szöveges részeinek felépítése és képi megjelenítése mégis azt az általános benyomást kelthették, hogy az adott időszakban az RTL Klub nézettségi előnye a teljes lakosság körében mért teljes műsoridős nézettségre vonatkozik, holott ezen feltételek vonatkozásában az állítás nem állja meg a helyét. A GVH azt is kifogásolta, hogy a reklámokban szereplő képek a reklám valós üzeneteként megjelenő nézettségi előny mértékét eltorzítva, az RTL Klub javára felnagyítva mutatták be.

A GVH megállapította, hogy a vizsgált reklámok nem felelnek meg az összehasonlító reklámokkal szemben támasztott tárgyilagosság követelményének és a fogyasztók megtévesztésére is alkalmasak, így a jogsértés elkövetéséért a GVH 10.000.000 Ft bírságot szabott ki a vállalkozásra. A bírság összegének megállapításakor a GVH súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a jogsértő reklámok a fogyasztók széles köréhez jutottak el, azonban emellett számos enyhítő körülményt is értékelt, így azt, hogy a reklámok rövid ideig jelentek meg, a reklámok képi megjelenítésével kapcsolatos elvárások nem kikristályosodottak a korábbi gyakorlat alapján, az apró betűs részek megjelölték a nézettségi előny forrását és a forrásmegjelölés szerinti nézettségi előny valóban fennállt.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-63/2011.

Budapest, 2012. június 1.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: (+36-1) 472-8851
email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu