Döntött a GVH az MFB-Takarékbank tranzakcióról

A Gazdasági Versenyhivatal megvizsgálta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) összefonódás iránti kérelmét és megállapította, hogy a tranzakció nem engedélyköteles, mert az a Takarékbank meghatározó irányítási viszonyait nem érinti.

Az MFB 2012 augusztusában kötött szerződést a Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank AG-vel, hogy megszerezze annak a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-ben (Takarékbank) meglévő, részvényeket és átváltoztatható kötvényeket magában foglaló tulajdoni részesedését. A tranzakció eredményeként a társaság közgyűlésében az MFB a - legfeljebb 40,5%-os - részesedés megszerzésével nem kerül többségbe, illetve nem lesz jogosult a vezető tisztségviselők többségének megválasztására vagy visszahívására. Emellett a társaság üzleti és stratégiai tervével kapcsolatos döntéseket a Takarékbank alapszabálya szerint a jövőben is a közgyűlés hozza meg, amelyben a Takarékbank kisrészvényesei, a takarékszövetkezetek - együttes álláspontot képviselve - a szavazatok többségével rendelkeznek. Ennek megfelelően a GVH arra a következtetésre jutott, hogy a tranzakció a versenytörvény értelmében nem minősül összefonódásnak, így ahhoz nem szükséges a Hivatal engedélye.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-70/2012.

Budapest, 2012. október 24.

GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő