Nyomtatható verzió PDF formátumban

A GVH pontosítja az eljárásával kapcsolatban megjelent sajtóhíreket

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) észlelte, hogy az online sajtóban több helyen is olyan cikk jelent meg a Visa Europe magyarországi piaci helyzetével kapcsolatban, amely téves megállapításokat és következtetéseket tartalmaz, így félreértelmezésre adhat okot.

A GVH korábbi, bankközi jutalékok versenykorlátozó megállapítására vonatkozó vizsgálatával (Vj-18/2008) kapcsolatban a Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy elsősorban amiatt találta jogsértőnek a vizsgált bankközi megállapodást, mert egységesen kerültek megállapításra a magyarországi belföldi kártyaforgalomban használt bankközi jutalékok a Visa és a MasterCard tekintetében.

A GVH eljárása során a felek a megállapodás felmondásáról döntöttek, majd ezt követően mind a Visa, mind a MasterCard saját maga alakított ki és vezetett be a magyarországi belföldi kártyaforgalomban alkalmazandó bankközi jutalékokat.

Az Európai Bizottság által a Visa betéti kártyáival kapcsolatos bankközi jutalékok miatt indított versenyfelügyeleti eljárás 2010-ben kötelezettségvállalással zárult. A Visa által tett és az Európai Bizottság által elfogadott kötelezettségvállalás értelmében a Visa - többek között - az általa a magyarországi piacra is megállapított betéti bankközi jutalékok csökkentésére, valamint átlagban egy 0,2%-os szinten való maximálására kényszerült. Ezzel szemben az Európai Bizottság a MasterCard ügyében még 2007-ben hozott döntése nem tartalmazott olyan rendelkezést, amely befolyásolta volna a MasterCard nemzeti piacokon kialakított díjstruktúráját, az csak a MasterCard a határon átnyúló tranzakciók során alkalmazott bankközi jutalékait érintette. Ennek következtében a Magyarországon tapasztalt jelentős eltérés a Visa és a MasterCard betéti bankközi jutalékai között a Visa kötelezettségvállalásból eredő árazási korlátjának köszönhető.

A hazai kártyapiacon az Európai Bizottság eljárásainak eltérő eredményei miatt kialakult piaci helyzet kivizsgálására a GVH versenyfelügyeleti eljárást indított (Vj-46/2012.), valamint a Magyar Nemzeti Bankkal közösen a hazai kártyapiac kártyaelfogadói oldalának fejlesztésére irányuló olyan szabályozási javaslatot dolgozott ki, amely alkalmas lehet a piac fent jelzett problémájának a kezelésére is.

Budapest, 2012. december 13.

Gazdasági Versenyhivatal

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu