Nyomtatható verzió PDF formátumban

Döntött a GVH a Magyar Kedvezmény Kártya ügyben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatában megállapította, hogy az MKK Magyar Kedvezménykártya Kft. megtévesztette a fogyasztókat az általa működtetett - piramis-elvre épülő - Magyar Kedvezmény Kártya (MKK) rendszer népszerűsítése során nyújtott tájékoztatásaival.

A vállalkozás 2012. július 3-tól 2013. március 14-ig olyan piramis-elvre épülő eladásösztönző rendszert működtetett, amelyben a fogyasztók azzal a lehetőséggel számoltak, hogy a rendszer tagjaiként - és nem elsősorban valamely termék értékesítése vagy fogyasztása révén - valamilyen juttatásban részesülnek. A vizsgált időszakban hatályos Büntető Törvénykönyv bűntettként határozza meg a piramisjáték szervezését. Fontos kiemelni azonban, hogy a GVH a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról rendelkező törvény alapján vizsgálta a tájékoztatásokat.

A GVH eljárásában azt is vizsgálta a tiltott piramis-elvre épülő eladásösztönzésen túl, hogy a vállalkozás az MKK rendszer népszerűsítése során a programhoz való csatlakozással elérhető előnyökkel, kedvezményekkel kapcsolatos tájékoztatásaival megtévesztette-e a fogyasztókat.

A vállalkozás a GVH vizsgálata szerint az "azonnali" kedvezmények ígéretével, az elfogadóhelyek számával, a megszerezhető jövedelem mértékével, továbbá az ellenszolgáltatás nélküliség, a fogyasztói ajánlások számával és a kamatmentesen igénybe vehető vásárlási keret felhasználásával kapcsolatban valótlan információkat adott a fogyasztóknak.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a MKK Magyar Kedvezménykártya Kft., amikor a jogszabályi tilalom ellenére olyan piramis-elvre épülő eladásösztönző rendszert működtetett, amelyben a tájékoztatások alapján a fogyasztók azzal a lehetőséggel számoltak, hogy valamilyen juttatásban részesülhetnek. A vállalkozás megtévesztette a fogyasztókat a rendszer több jellemzőjével, valamint a csatlakozás és a jövedelemszerzés feltételeivel kapcsolatban is.

A GVH a fenti jogsértő magatartása miatt 227.200 Ft bírságot szabott ki a vállalkozásra. A bírság meghatározásánál korlátot jelentett a vállalkozás alacsony árbevétele és az a törvényi keret, mely alapján a GVH a bírságot kiszabhatja.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-74/2012.

Budapest, 2013. augusztus 7.

Gazdasági Versenyhivatal

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu