Nyomtatható verzió PDF formátumban

Kötelezettségvállalással zárult a Magyar Gyógyszerészi Kamarával szemben indult eljárás

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa kötelezettségvállalás mellett megszüntette a Magyar Gyógyszerészi Kamarával és a Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft-vel szemben megtévesztő reklám tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárását.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azért indított eljárást a Magyar Gyógyszerészi Kamara (Kamara) és a Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft-vel (Galenus) szemben, mert a kamarai tagoknak 2012 októberében eljuttatott levelükben azt a benyomást keltették, hogy a Galenus kizárólag a Kamara tulajdonában van, a kiadvány népszerűsítése a Kamara köztestületi és nem tulajdonosi érdeke, valamint a Patika Magazin című lapra történő előfizetés lehetőséget teremt a kormányzati kompenzáció lehívására.

A vizsgálat részét képezte továbbá, hogy a Galenus a „Médiaajánlat 2012” elnevezésű dokumentumában hitelesített adatokkal alátámasztva olyan állításokat tett közzé, amelyek alapján a Patika Magazin potenciális hirdetői arra a következtetésre juthattak, hogy a kiadvány az egyik legnagyobb nyomtatott példányszámú, a fogyasztók számára ingyenesen elérhető patikai újság.

A Kamara az eljárásban kötelezettséget vállalt arra, hogy a közforgalmú gyógyszertárak vezetőinek helyesbítő levelet küld ki, illetve a jövőben tartózkodik a Galenus Kft. tulajdonosi viszonyaira és piaci helyzetére vonatkozó kifogásolható tájékoztatások közzétételétől, illetve annak kamarai tagoknak történő megküldésétől. A Galenust többek között vállalta, hogy az olvasottsági adatok pontosítása miatt a közforgalmú gyógyszertárak vezetőinek küld egy helyesbítő levelet, továbbá a hirdetőinek küldött tájékoztató anyagokban külön felhívja a figyelmet arra, hogy az olvasottságra és a példányszámra vonatkozó adatokat milyen megfontolások mellett szükséges értékelni.

A Gazdasági Versenyhivatal a kötelezettségvállalások elfogadásával és kötelezővé tételével biztosíthatónak látta a közérdek hatékony védelmét és valószínűsíti, hogy a jövőben ennek hatására csökken az észlelt probléma megismétlődésének kockázata, ezért a kötelezettségvállalások elfogadásával megszüntette az eljárást, a vállalások teljesülését utóvizsgálatban ellenőrzi.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-45/2013.

Budapest, 2014. január 20.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu