A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy GEO-LOG Környezetvédelmi és Geofizikai Kft. (GEO-LOG), és a „GEOSERVICE” Geofizikai, Geológiai és Kútszelvényező Kft. (GEOSERVICE) egységes, komplex és folyamatos jogsértést követtek el, amikor a Mátrai Erőmű Zrt. (MERT) pályázatain, valamint az Árpád-Agrár Zrt. pályázatán úgy indultak, hogy egyeztették a beadási árakat és felosztották egymás között a piacot. A GVH ezért összesen 10.750.000 Ft bírságot szabott ki a vállalkozásokra.

A Gazdasági Versenyhivatal eljárásában a MERT által a bükkábrányi és a visontai bányában geofizikai mérések elvégzésére, valamint az Árpád-Agrár Kft. által kiírt hévíz kutak komplex vizsgálati mérésére kiírt pályázatokon a fenti vállalkozások magatartását vizsgálta.

A GVH rendelkezésére álló irati és személyi bizonyítékok alapján megállapította, hogy a MERT visontai és bükkábrányi bányái kapcsán 2009-2011. között kiírt pályázataihoz köthetően a GEO-LOG és a GEOSERVICE átfogó tervet határozott el, amely a pályázatokon történő árrögzítést és piacfelosztást célozta. A két vállalkozás megállapodása arra irányult, hogy felváltva nyerjék a MERT pályázatait, így fenntartották a korábban kialakult területi felosztást. A bizonyítékok alapján a GEO-LOG és a GEOSERVICE egyeztették áraikat, mert az ajánlatkérő a kérdéses munkák elvégzésével az alacsonyabb áron vállalkozót bízta meg. A megállapodás értelmében a GEO-LOG a visontai bánya, míg a GEOSERVICE a bükkábrányi bánya területén elvégzendő munkákra ajánlott alacsonyabb árat. Ennek érdekében a pályázatok beadási határideje előtt felvették a kapcsolatot egymással és egyeztették az ajánlati árakat.

A GVH megállapította, hogy a két vállalkozás az egyeztetéseket 2009-től kezdve azonos módon folytatta valamennyi jogsértéssel érintett projektben.

A feltárt jogsértések elkövetéséért a GEO-LOG-ot 3.530.000 Ft, a GEOSERVICE-t pedig 4.410.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.

A GVH e vállalkozásokkal szemben az engedékenységi politika keretében csökkentette a bírság összegét.

A GVH megállapította továbbá, hogy a GEO-LOG és a GEOSERVICE az Árpád-Agrár Zrt. 2009. évi hévízkutak komplex vizsgálati mérésére lebonyolított pályázata során egyeztették a beadási árakat és felosztották egymás között a piacot.

E jogsértés miatt a GVH a GEOSERVICE-t az engedékenységi politika keretében alkalmazott bírságcsökkentés mellett 2.810.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte, míg a GEO-LOG-gal szemben engedékenységi kérelmére tekintettel mellőzte a bírság kiszabását.

A GVH rendelkezésére álló bizonyítékok alapján nem állapítható meg a Mélyfúrási Információ Szolgáltató Kft., a GEO-GENESIS” Műszergyártó- és Kutató Bt. és Musitz László egyéni vállalkozó, valamint a MERT 2007-2008. évi és 2012. évi visontai és bükkábrányi bányái tekintetében kiírt pályázatokon az eljárás alá vontak jogsértése, ezért a fenti vállalkozásokkal szemben és pályázatok esetében a GVH az eljárást megszüntette.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-66/2012.

Budapest, 2014. május 19.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
tel: (+36-1) 472-8902
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban