A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint nincsenek egyértelmű bizonyítékok hátrányos fogyasztói következményekre a Sanofi-Aventis Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. (Sanofi-Aventis) magatartását vizsgálva, és e vizsgálat folytatásától sem várható eredmény, ezért a hatóság megszüntette az eljárást.

A GVH erőfölénnyel való feltételezett visszaélés miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a Sanofi-Aventis-szel szemben 2014 júliusában, mert észlelte, hogy a Sanofi-Aventis visszautasította egy gyógyszerforgalmazási szerződés megkötését egy gyógyszer-nagykereskedő vállalkozással. A Sanofi-Aventis ugyanis több, a gyógyszer-nagykereskedők versenyképes kínálati portfóliója szempontjából kulcsfontosságú gyógyszert forgalmaz, és e gyógyszerek érintett piacain fennállhat a Sanofi-Aventis gazdasági erőfölényes pozíciója. Így vetődött fel a gyanú, hogy a Sanofi-Aventis indokolatlanul hátrányos helyzetbe hozza a piaci szereplők egyes csoportjait az inkumbens, azaz a már jelen lévő piaci szereplőkhöz képest, illetőleg gyógyszer-nagykereskedelmi partnerei kiválasztásakor folytatott gyakorlatát nem a kapcsolat várható, tényleges gazdasági hatékonyságának megítélésére alapozza.

A hazai és az európai versenyjogi jogalkalmazási gyakorlat alapján a versenyhatósági beavatkozás feltétele a fogyasztói érdekek sérelme. A versenyjog ugyanis nem a piaci szereplők létezését, hanem a hatékony, a fogyasztók számára lehető leghasznosabb eredményt hozó versenyt biztosítja.

A versenyfelügyeleti eljárásban beszerzett adatok alapján azonban nem álltak rendelkezésére egyértelmű bizonyítékok a vizsgálatban arra, hogy a Sanofi-Aventis magatartása hátrányos lett volna a fogyasztókra nézve, így a GVH megszüntette az eljárást.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/61/2014.

Budapest, 2017. április 18.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea, sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +3630 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu
sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: (+36-1) 472-8851
e-mail: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu

 

Nyomtatható verzió PDF formátumban