Versenyhivatali eljárás indult a Nemzetközi COD Rák Információs és Prevenciós Kutatási Központ Közalapítvánnyal és a COD Kutatás-Fejlesztési Tudományos Kft.-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal Vj-152/2008. ügyszámon eljárást indított a Nemzetközi COD Rák Információs és Prevenciós Kutatási Központ Közalapítvánnyal és a COD Kutatás-Fejlesztési Tudományos Kft.-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának és a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2008. november 17-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Nemzetközi COD Rák Információs és Prevenciós Kutatási Központ Közalapítvány és a COD Kutatás-Fejlesztési Tudományos Kft. ellen. Az eljárás a 2008. szeptember 1-jét megelőző időtartam tekintetében a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban Tpvt.) III. fejezetében foglalt tilalmak feltételezett megsértése, az ezt követő időszak esetében pedig a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) mellékletének 17. pontjában foglaltak kimerítése miatt indult.

A GVH észlelte, hogy a CoD tea-extrakt népszerűsítése során a fejlesztő, illetve forgalmazó többek között az alábbi állításokat közli

• az Interneten (pl. www.codtea.oditech.hu ):

• "a CoD tea-extrakt cytoprotektív hatású-, -jelentős antivirális hatása herpes zoster, influenza-A, HIV és EBV ellen tudományosan igazolt",

• nyomtatott sajtótermékben (pl. Segítség RÁK esetén c. kiadvány):

• "...a CoD tea-extrakt, trópusi teakeverék, természettudományos vizsgálatokkal bizonyított 100%-osan természetes, adaptogén, kemoprevenciós, kemoszenzibilizáló, táplálékkiegészítő, amely mindennemű mellékhatás nélkül a szervezet elsődleges méregtelenítését, lúgosítását, ellenálló képességének jelentős erősítését, öngyógyító erejének aktiválását, a kóros rákmikrobák megsemmisítését, a kemo- és sugárterápia pozitív hatásának szignifikáns fokozását, súlyos mellékhatásainak jelentős csökkentését szolgálja, segítséget nyújt a daganatképződés gátlásában, a daganatok szétesésében és az áttétek megelőzésében tüdő-, mell-, gyomor-, vastagbél-, prosztata-, csont és petefészekrák, melanoma, ill. lymphoma non Hodgkin esetén."

• szórólapon:

• "A CoD teakeverék használata során klinikai tanulmányokkal megállapítást nyert, hogy hatásos a tüdő-, mell- gyomor-, vastagbél, csont-, bőr-, prosztata-, petefészekrák illetve lymphoma non Hodgkin mellett máj-, hólyagrák, valamint azok áttétei, a gyermek és serdülőkori leukémia ellen is.",

azaz a készítménynek betegségmegelőző, illetve gyógyító hatást tulajdonít és ezzel olyan élettani változások előidézését ígéri, amelyek kizárólag gyógyszerként törzskönyvezett készítményektől lenne várható.

A GVH ezért vizsgálni kívánja, hogy milyen termékkategóriában van a készítmény forgalomban, és milyen tudományos, jogszabályban meghatározott módon végzett, szakhatóság által elfogadott klinika vizsgálatok igazolják a fenti állításokat.

A Tpvt. alapján az eljárás befejezésének határideje 90 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - egy alkalommal legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható.

Budapest, 2008. december 5.

Mihálovits András
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu