Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Zrt-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-75/2013. ügyszámon eljárást indított a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Zrt-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának és jogellenes összehasonlító reklám tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2013. szeptember 24-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Zrt-vel (Netrisk.hu) szemben, mert valószínűleg megtévesztő módon tájékoztatta a fogyasztókat, mikor az alábbi állításokat tette közzé kommunikációjában:

  • "jövőre már csak sokkal drágábban lehet biztosítót váltani"

  • "Az igazán jó ajánlatokat a Netrisk.hu oldalon találom"

  • "Az igazán olcsó kötelezőt a Netrisk.hu oldalon találom"

  • "biztos nyerés"

  • "Minden ajánlatot megnéztem egy helyen, a Netrisk.hu oldalon"

  • "Utolsó nagy árleszállítás"

  • "legalacsonyabb ár"

  • valamint az "átlagos megtakarítás"

Fenti magatartásával az eljárás alá vont vállalkozás a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) b) és c) pontjában foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. §-ának (1) bekezdésében előírt tilalmat.

Továbbá a Netrisk.hu az alkuszi megbízásokkal kapcsolatosan valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 6. § (1) b) pontjában foglaltakat, valamint az Fttv. 8. §-ban foglalt tényállás megvalósításával feltételezhetően megsértette az Fttv. 3. §-ának (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A KGFB+ összehasonlító modul megjelenítésével valószínűsíthetően megsértette a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátaitól szóló 2008. évi XLVIII. törvény (Grt.) 13. § (2) bekezdésében foglaltakat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2013. október 4.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
Cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
Levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
Tel.: (+36-1) 472-8902
Email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
Tel.: (+36-1) 472-8851
Email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu