A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárást az Erste Bank Hungary Zártkörűen Működő Részvénytársasággal (Erste Bank) szemben.

A GVH 2014. november 28-án versenyfelügyeleti eljárást indított az Erste Bankkal szemben, mert az „Erste Joker Hitelkártyával akár 4%-ot visszakaphat” szlogenű kereskedelmi kommunikációjában valószínűsíthetően nem, vagy kevésbé észlelhető módon tüntette fel azon további feltételeket, amelyek révén a 4%-os vásárlás-visszatérítés elérhető.

Ezen felül az Erste Joker Hitelkártya népszerűsítése során a  Glamour Magazin 2014. októberi számában, valamint a honlapján megjelent „4% visszatérítést adunk” kategorikus állításával az Erste Bank feltételezhetően megtévesztő módon azt a látszatot kelti, hogy minden esetben, feltétel nélkül visszajárna a három meghatározott üzletkategóriában történt vásárlások 4%-a.

Az Erste Bank fenti magatartásával a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 7. § (1) bekezdésében foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat, valamint az Fttv. 6. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt tényállás megvalósításával az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-112/2014.

Budapest, 2014. december 15.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
email: basa.andrea@gvh.hu; sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: (+36-1) 472-8851
email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban