A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárást az ADR Sales Kft.-vel szemben.

A GVH 2015. július 17-én versenyfelügyeleti eljárást indított az ADR Sales Kft.-velszemben, mert azt észlelte, hogy 2014. november 1. óta az ADR Sales Kft. országos terjesztésű lapokban alkalmazott kereskedelmi kommunikációjában a Dragon Power elnevezésű étrend-kiegészítő termék tekintetében valószínűsíthetően megalapozatlanul tesz közzé állításokat, a termék hatékonyságára (pl. „Lepje meg partnerét, hozza ki magából a maximumot!”, „A POTENCIÁLIS ERŐ!”, „Kőkemény erekció!”, „Extra élvezet!”, „Szuper gyors regeneráció!”, „Mellékhatások nélkül!”) és ellenőrzöttségére (pl. „Garantáltan bevizsgált…”) vonatkozóan.

Fenti magatartásával az ADR Sales Kft. a termék

  • hatékonyságára vonatkozó állítások tekintetében, valószínűsíthetően megsértette az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (Éltv.) 10. § (2) bekezdésének b) pontjában foglaltakat, 2014. december 13. napjától tanúsított magatartás tekintetében pedig a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló, 2011. október 25-i 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 7. cikk (1) bekezdés b) pontjában foglalt tényállás megvalósításával az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat;

  • ellenőrzöttségére utaló állítások alkalmazásával a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) b) pontjában foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A GVH észlelte továbbá, hogy 2014. november 1. óta az ADR Sales Kft. országos terjesztésű lapokban alkalmazott kereskedelmi kommunikációjában valószínűsíthetően megalapozatlanul tesz közzé állításokat a Bathmate Hercules Hydropumpa elnevezésű készülékre vonatkozóan annak hatékonyságára vonatkozóan (pl. „Tartós használattal akár 2,5-7 cm hossznövekedés és 30% kerület növekedés érhető el vele!”) és ezzel az Fttv. 6. § (1) b) pontjában foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-73/2015.

Budapest, 2015. augusztus 3.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1369  Budapest 62. Pf. 211.
tel: (+36-1) 472-8902
email: basa.andrea@gvh.hu; sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: (+36-1) 472-8851
email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban