Megtéveszette a fogyasztókat a L`Orelle Bt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. november 29-én hozott határozatában megállapította, hogy a L`Orelle Bt. a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított, amikor internetes honlapján, illetőleg a "Természetgyógyász" című magazin 2004/12. számában az általa forgalmazott "rhinoBeam" készüléket gyógyító hatásúnak nevezte, holott ennek valóságtartalmát nem tudta bizonyítani. A vállalkozás internetes honlapján és a "Természetgyógyász" című magazin 2004. decemberi számában az ugyanezen termék akciós áráról adott tájékoztatás is alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére, ugyanis a L`Orelle Bt. egy olyan árat tüntetett fel, mint "korábban fizetendő ár", melyért azt megelőzően nem árulta termékét. A L`Orelle jogsértő magatartása miatt 300.000.- Ft. versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles.

A GVH által lefolytatott versenyfelügyeleti eljárás tárgyát a L`Orelle Bt.-nek internetes honlapján, valamint a "Természetgyógyász" című magazinban közzétett tájékoztatása képezte, mellyel az általa forgalmazott "rhinoBeam" készüléket kívánta népszerűsíteni. A vállalkozás a berendezést:

  • az interneten megjelent tájékoztatásában az akut és krónikus megfázásos és influenzás tünetektől, valamint szénanáthától, allergiától szenvedőknek ajánlja, továbbá évszakváltásokkor az immunrendszer erősítésére, a nyálkahártya irritáció természetes megszüntetésére, a test sejtszintű energiájának megnövelésére,

  • a "Természetgyógyász" című lap 2004. decemberi számában közzétett tájékoztatásban akut és krónikus (vírusos/influenzás) megfázásos és allergiás tünetek hatékony, természetes kezelésére, megelőzésére (kockázatok és mellékhatások nélkül) kínálja (kínálta) oly módon, hogy a készüléknek gyógyhatást tulajdonít(ott).

Szintén a versenyfelügyeleti eljárás részét képezte a L`Orelle Bt.-nek az internetes honlapján és a "Természetgyógyász" című magazin 2004. decemberi számában az általa forgalmazott "rhinoBeam" készülék akciós áráról adott tájékoztatás.

A versenytörvény szerint tilos a gazdasági versenyben a fogyasztókat megtéveszteni. A fogyasztók megtévesztésének minősül, ha az áru ára, lényeges tulajdonsága - így különösen összetétele, használata, az egészségre és a környezetre gyakorolt hatása, valamint kezelése, továbbá az áru eredete, származási helye, beszerzési forrása vagy módja - tekintetében valótlan tényt vagy valós tényt megtévesztésre alkalmas módon állítanak, az árut megtévesztésre alkalmas árujelzővel látják el, vagy az áru lényeges tulajdonságairól bármilyen más, megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak. A vállalkozás által használt kifejezéseknek a mindennapi életben, illetőleg a szakmában elfogadott általános jelentése az irányadó annak megállapításánál, hogy a tájékoztatás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas-e.

A GVH határozatában rámutatott: ha az adott termék nem esik át a gyógyhatás igazolásához szükséges vizsgálatokon, esetleg azok megtörténte és eredménye nem ismert, akkor a termékkel kapcsolatban nem tehető az emberi szervezetre való hatást tartalmazó állítás. Ha ilyen vizsgálatok lezajlottak, akkor a termékről való tájékoztatásnak ezen vizsgálatok eredményeihez kell igazodniuk. Ez természetesen azt is jelenti, hogy gyógyhatással kapcsolatos tájékoztatás csak akkor tehető közzé, ha annak bizonyítékai ismertek a vállalkozás előtt.

A vállalkozás a versenyfelügyeleti eljárásban nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a "rhinoBeam" készülék gyógyító hatással rendelkezik. A GVH határozatában megállapította továbbá, a L`Orelle Bt. nemcsak a készülék gyógyhatása kapcsán nem tett eleget igazolási kötelezettségének, de ez az internetes honlapján, illetve a "Természetgyógyász" magazinban megvalósult tájékoztatás vonatkozásában sem történt meg. A GVH így - többek között - nem látta bizonyítottnak, hogy a készülék hátterében "nobel-díjas felfedezés állna", s az "a leghatásosabb természetes terápiás készülék" lenne.

A GVH szintén a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmasnak minősítette a L`Orelle Bt.-nek az internetes honlapján és a "Természetgyógyász" magazinban közzétett tájékoztatását, mely szerint a fogyasztók egy akció keretében az egyébként fizetendő árnál (21.900 Ft) olcsóbban, 14.600 Ft-ért vásárolhatják meg a "rhinoBeam" készüléket. A versenyfelügyeleti eljárásban ugyanis a GVH megállapította, hogy a L`Orelle Bt. nem árusította 21.900 Ft-ért a készüléket

A L`Orelle jogsértő magatartása miatt 300.000.- Ft. versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles. A GVH továbbá eltiltotta a L`Orelle Bt.-t a "rhinoBeam" készülékről internetes honlapján megjelentetett jogsértő tájékoztatás közzétételétől. Ezenkívül kötelezte a vállalkozást, hogy a GVH határozatát internetes honlapján 30 napon keresztül teljes terjedelmében tegye közzé.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-95/2006.

Budapest, 2006. december 7.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu