Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali figyelmeztetés a Netrisknek

A fogyasztókat megtévesztő állítások jelentek meg a Netrisk Kft. által működtetett honlapokon - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A biztosítási alkusz hirdetéseiben ajándékokat és kedvezményeket ígért ügyfeleinek, ám ezek az ígéretek nem voltak megalapozottak. A jogsértés azonban olyan csekély súlyú volt, hogy a vállalkozás nem kapott bírságot.

Az MKB-csoporthoz tartozó Netrisk Kft. biztosítási alkuszként tevékenykedik. A társaság online biztosítási portált is üzemeltet, amelyen az oda látogató ügyfelek egy díjkalkulátor segítségével hasonlíthatják össze a biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra, illetve casco-, lakás- és utasbiztosításra vonatkozó ajánlatait. A díjszámítás eredményeinek megtekintését követően a fogyasztó a -megkötöm- link választásával jelezheti szerződéskötési szándékát. A vállalkozás több ún. klón-oldalt üzemeltet (a www.kotelezoajanlat.hu , www.kotelezo-online.hu , ]www.kotelezo.info.hu ), amelyekről szintén a www.netrisk.hu oldal díjkalkulátorához jut el a fogyasztó.

A Netrisk 2007. IV. negyedévében és 2008-ban közzétett tájékoztatóiban piacvezető pozíciójára, szolgáltatásának egyedülállóságára vonatkozó állításokat tett, kedvezményeket és ajándékokat ígért ügyfeleinek. A GVH eljárásában azt vizsgálta, hogy ezek az állítások alkalmasak voltak-e a fogyasztók megtévesztésére.

A Netrisk társhonlapjain arról tájékoztatott, hogy minden ügyfél ajándékot kap s lehetősége van arra is, hogy egy új Suzukit nyerjen. Kiderült azonban hogy az állítás nem felelt meg a valóságnak, az ajánlat korábbi időszakra vonatkozott. A társaság egyes, internetes klón-oldalain közzétett hirdetései azt a látszatot keltették, hogy minden biztosító 30 százalékos kedvezményt kínál, ha az ügyfél az Internet segítségével köt biztosítást. Csakhogy kiderült, hogy mindössze egyetlen biztosító kínált ilyen mértékű kedvezményt.

A GVH a piacvezető állítások, a szolgáltatások egyedülállóságáról közzétett kijelentések, valamint a közzétett kutatási eredmények tekintetében ugyanakkor megszüntette az eljárást.

A versenyhatóság végül nem szabott ki bírságot a Netrisk Kft-re, mivel a jogsértés csekély súlyú volt és a társaság ellen korábban nem indult versenyfelügyeleti eljárás. Ráadásul a díjszámítás során a fogyasztók minden esetben az aktuális nyereményjátékról tájékozódhattak és a szerződéskötés során további információkhoz juthattak az online kedvezménnyel kapcsolatban.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-43/2008.

Budapest, 2008. szeptember 17.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu