Nyomtatható verzió PDF formátumban

Megtévesztő reklámok miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a BVG Bayerische Verwertung Kft. (BVG Kft.) és a Bayerische Verwertungsgesellschaft mbH (BVG mbH) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, amikor a nyomtatott sajtóban megjelent reklámokban valótlan állításokat közöltek. Ezért a két vállalkozásra összesen 8.000.000 Ft bírságot szabott ki a GVH.

A BVG Kft. 2010-ben (2009-ben a BVG mbH) napilapokban, szórólapokon reklámozta kézi csomózású szőnyegek nyilvános kiárusítását, melyre egy németországi takarékpénztár biztosítéki tulajdon-átruházáshoz köthetően került sor. A reklámok kiemelt üzenete volt, hogy a kiárusítás időben korlátozott, azonban a kiárusítás határideje újból és újból meghosszabbodott. A reklámokban szerepelt továbbá, hogy a szőnyegek megvásárlására igen jelentős árengedménnyel van lehetőség. A hirdetésekben rendkívüli, jelentős, kivételes, drasztikus jelzőkkel hívták fel a figyelmet a százalékos mértékben is megjelenített árengedményekre. A vállalkozások azt azonban nem tudták bizonyítani, hogy az eredeti árat, melyekből a kedvezmény levonásra került, ténylegesen alkalmazták volna.

A GVH a fenti jogsértés elkövetéséért a BVG Kft-t 6.000.000 Ft, a BVG mbH-t 2.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte. A bírság meghatározásánál a Versenyhivatal figyelemmel volt arra, hogy a nyomtatott sajtóban történő hirdetések megjelentetése több héten át zajlott, így a fogyasztók széles körét érte el.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-59/2010.

Budapest, 2011. december 1.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu