Versenykorlátozó magatartás gyanúja miatt indított eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2012. január 26-án eljárást indított a Corax-Bioner Környezetvédelmi Zrt., a GERGELY AIR Légiszolgáltató és Export-Import Kft., a KOMPLEX AIR Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a KOBO-COOP-'96 Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., az RSZ-COOP Légiszolgáltató és Kereskedelmi Kft. és a SZEMP AIR Légiszolgáltató Kft. ellen. Az ügyindítás első lépéseként egyes vállalkozások székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Hivatal munkatársai.

A Gazdasági Versenyhivatal észlelte, hogy a Magyarországon meghatározó, vegyszeres kémiai és biológiai, légi és földi úton történő szúnyoglárva,- és imágó gyérítést és irtást végző vállalkozások feltételezhetően 2007 óta létező megállapodás keretében felosztották a hazai működési területeket (szúnyogirtásra kiírt közbeszerzési eljárásokat), továbbá megállapodtak a közbeszerzéseken adandó kivitelezési árakban. A vállalkozások feltételezett megállapodása kiterjedt a 2010-es árvízi helyzet miatt létrejött, a Katasztrófavédelem által, állami pénzből finanszírozott, rendkívüli irtások területének elosztására is.

A rendelkezésre álló adatok alapján a vállalkozások magatartása kiterjedt a vállalási árszint emelésének egyeztetésére is, valamint arra, hogy a területi elosztásért cserébe a piacvezető légi szúnyogirtó és egyben irtószergyártó Corax-Bioner Zrt. megállapodást kötött a fenti vállalkozásokkal, miszerint amennyiben az irtószert tőle vásárolják, az ő működési területükön szúnyogirtási szolgáltatóként nem dolgozik, illetve olyan ajánlati árakat ad, amelyekkel lehetővé teszi, hogy magasabb árakkal tudják a megrendeléseket elnyerni.

A GVH gyanúja szerint a fenti magatartásukkal az eljárás alá vont vállalkozások feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2012. február 2.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-73/2011.

GONDOLOVICS Katalin
email: sajto@gvh.hu