Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a Phytotec Hungária Bt-vel és az Axel-Springer Kiadói Kft-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-51/2010. ügyszámon eljárást indított a Phytotec Hungária Bt-vel és az Axel-Springer Kiadói Kft-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2010. május 4-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Phytotec Hungária Bt-vel és az Axel-Springer Kiadói Kft-vel szemben, mert több általa kiadott magazinban közzétette az "Amikor a gyomor fellázad" című cikket közvetlenül a Phytotec Hungária által forgalmazott Iberogast elnevezésű termék hirdetése mellett. A cikk és a reklám elhelyezése olyan módon történt, hogy a fogyasztók számára nem derült ki, hogy nem objektív tájékoztatásról van szó, hanem a cikk a hirdetés részét képezi.

Az eljárás alá vontak fenti magatartásukkal valószínűsíthetően megvalósították a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) melléklete 11. pontját, és ezzel vélhetően megsértették az Fttv. 3. §-a (1) bekezdésének rendelkezését.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 2009. október 1-jei módosításának megfelelően az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 45 munkanappal meghosszabbítható.

Budapest, 2010. július 27.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Zenisek Andrea
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu