Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a Citroen Hungária Kft-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-74/2013. ügyszámon eljárást indított a Citroen Hungária Kft-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2013. szeptember 23-án versenyfelügyeleti eljárást indított a Citroen Hungária Kft-vel szemben, mert a 2012 decemberében kezdődő Citroen Autócsere Programot népszerűsítő kereskedelmi kommunikációja során az egyes kommunikációs eszközökön nem tüntette fel, hogy a Citroen Autócsere Finanszírozás a Citroen Autócsere Program szerves része, s a meghirdetett legalacsonyabb ár, illetve a kiterjesztett garancia elérésére csak akkor van lehetősége a fogyasztónak, ha a Roncsprémium igénybevétele mellett a kiválasztott gépjármű vételárát a Citroen Autócsere Finanszírozás keretében ajánlott pénzügyi lízing segítségével egyenlítette ki. A megfelelő és kielégítő tájékoztatás hiányában csak egy részletesebb ajánlatkérés után válik világossá, hogy az így ajánlott pénzügyi konstrukció révén többletköltségei is felmerülnek a fogyasztóknak.

Fenti magatartásával a Citroen Hungária Kft. a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) bekezdés c) pontjára, illetve a 7. § (1) bekezdésére figyelemmel valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében rögzített tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2013. október 2.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
Cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
Levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
Tel.: (+36-1) 472-8902
Email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
Tel.: (+36-1) 472-8851
Email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu