A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megszüntette az AUCHAN Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a DM-Drogerie Markt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a METRO Kereskedelmi Kft., a ROSSMANN Magyarország Kereskedelmi Kft., az ESSITY HUNGARY Kereskedelmi Kft., a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. valamint a VAJDA-PAPÍR Gyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vállalkozásokkal szemben indított eljárását.

A GVH azt vizsgálta, hogy az eljárás alá vont gyártók, azaz az ESSITY HUNGARY Kereskedelmi Kft. és a VAJDA-PAPÍR Gyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. összehangolták-e egyes papíráru termékeikkel (pl. papír zsebkendővel, toalettpapírral) kapcsolatos áremeléseiket, azok mértékét és idejét, valamint osztottak-e meg egymással egyéb, üzletileg érzékeny információt. Az eljárásban rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztották alá, hogy a gyártók között –fennálló legitim üzleti kapcsolatukon túl – jogsértő megbeszélések is zajlottak volna találkozóikon.

A GVH vizsgálata kiterjedt arra is, hogy az érintett gyártók folytattak-e fontosabb kereskedelmi partnereikkel árképzésük összehangolására irányuló vagy azt eredményezhető egyeztetéseket.

Az eljárásban feltárt információk alapján azonban nem volt bizonyítható, hogy a kereskedők összehangolt magatartást tanúsítottak, egymás közötti kommunikációs csatornaként vagy közvetítőként használva a gyártókat.

A feltételezett jogsértést megalapozó tényállás nem volt tisztázható (bizonyítható) a határozat meghozatalához szükséges mértékben, és az eljárás további folytatásától sem várható eredmény, így a Versenytanács az eljárást valamennyi eljárás alá vont vonatkozásában megszüntette.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/22/2015.

Budapest, 2018. május 28.

Információ a sajtó részére:
sajto@gvh.hu

További információk: