A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2015. április 21-én versenyfelügyeleti eljárást indított az SCA HYGIENE PRODUCTS Kereskedelmi Kft., a VAJDA-PAPÍR Gyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt., az AUCHAN MAGYARORSZÁG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., a METRO Kereskedelmi Kft., valamint a DM-Drogerie Markt Kft. vállalkozással szemben előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatok egyidejű megtartásával.

A GVH észlelte, hogy az eljárás alá vont vállalkozások közvetlen, illetve közvetett módon valószínűsíthetően folyamatos egyeztetéseket folytattak az egyes háztartási papíráru termékekkel kapcsolatos áremelésekről a termékek árképzésének összehangolása céljából, valamint ezzel összefüggő egyéb, üzletileg érzékeny információkat osztottak meg egymással. Magatartásukkal valószínűsíthetően megsértették a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálat lehetőségét a versenytörvény biztosítja a GVH számára. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/22/2015.

Budapest, 2015. április 21.

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
mobil: +36-30 618-6618