Döntött és perel a GVH az ingatlandepo.com honlappal kapcsolatban

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatában megállapította, hogy az Experient Enterteiment Ltd. és a Weltimmo S.r.o az általuk üzemeltetett www.ingatlandepo.com , www.ingatlanbazar.com és www.ingatlanbazar.net internetes oldalak működtetésekor több vonatkozásban is fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak. A vállalkozások általános szerződési feltételeivel kapcsolatban a GVH közérdekű keresetet nyújtott be.

A www.ingatlandepo.com , a www.ingatlanbazar.com és a www.ingatlanbazar.net internetes oldalak ugyanazon adatbázis alapján működő, lakáshirdetéseket tartalmazó ingatlanportálok. Ha a fogyasztó valamelyik cím alatt hirdetést ad fel, akkor az egyik oldalon felhelyezett hirdetés megjelenik a másik oldalon is.

Az internetes oldalakat 2009. augusztus 14. és 2010. május 29. között, illetve 2010. szeptember 27-től a Seychelles-szigeteken székhellyel rendelkező Experient Enterteiment Ltd., 2010. május 30. és 2010. szeptember 26. között a szlovákiai székhelyű Weltimmo S.r.o üzemeltette.

A GVH megvizsgálta a vállalkozások tevékenységét és határozatában megállapította, hogy az Experient Enterteiment Ltd. és a Weltimmo S.r.o a www.ingatlandepo.com , www.ingatlanbazar.com és www.ingatlanbazar.net internetes oldalak működtetésekor a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, amikor

• figyelmen kívül hagyták a szolgáltatásukkal kapcsolatban megfogalmazódott fogyasztói panaszokat,

• kereskedelmi gyakorlatuk kapcsán figyelmen kívül hagyták a honlapokat 2009. augusztus 14. előtt üzemeltető vállalkozások által alkalmazott általános szerződési feltételek egyes pontjainak érvénytelenségét kimondó bírósági ítéletet,

• a honlapokon hirdető személyekkel kapcsolatot felvenni szándékozó fogyasztókat megtévesztésre alkalmas módon tájékoztatták egyes, a honlapokon szereplő ingatlanok hirdetéseinek aktualitásáról,

• a honlapokon hirdető fogyasztók előtt elhallgatták a velük a hirdetéssel összefüggésben kapcsolatot felvenni szándékozó személy regisztrációs kötelezettségét,

• agresszív kereskedelmi gyakorlat tanúsításával törekedtek a fogyasztókat rávenni a velük szemben a honlapokon elhelyezett hirdetések kapcsán támasztott követelések teljesítésére.

A jogsértés megállapítása mellett a GVH megtiltotta a törvény rendelkezéseibe ütköző magatartás további folytatását, valamint előírta, hogy a határozat rendelkező részét teljes terjedelemben, kommentár nélkül egy-egy alkalommal jelentessék meg a Magyar Nemzet és a Népszabadság című napilapokban, legalább 10 X 10 cm méretű hirdetésben. Mindemellett a GVH az Experient Enterteiment Ltd.-t 4. 500.000 Ft, a Weltimmo S.r.o-t 1.100.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.

A GVH a vállalkozások által alkalmazott általános szerződési feltételek egyes rendelkezéseivel kapcsolatban közérdekű kereset benyújtását is szükségesnek ítélte a bíróságtól kérve annak a cégekkel szerződő valamennyi fogyasztóra kiterjedő hatállyal történő megállapítását, hogy mint tisztességtelen kikötés érvénytelen az az előírás, amely a szerződéstől való szabadulást a fogyasztóval szemben támasztott követelés maradéktalan teljesítésétől teszi függővé. A GVH megítélése szerint ugyancsak tisztességtelenek a kötbérre vonatkozó előírások, amelyek több vonatkozásban nem világosak, nem érthetők, illetőleg túlzott mértékű pénzösszeg fizetésére kötelezik a fogyasztót.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-122/2010.

Budapest, 2012. január 4.

GONDOLOVICS Katalin
email: sajto@gvh.hu