Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a Mecsek-Drog Kft-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-125/2010. ügyszámon eljárást indított a Mecsek-Drog Kft-vel szemben az élelmiszerek reklámozására vonatkozó szabályok, valamint a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2010. december 22-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Mecsek-Drog Kft-vel szemben, mert az eljárás alá vont vállalkozás a Csala Varázs teakeverékkel kapcsolatos kereskedelmi kommunikációjában olyan állításokat tartalmaz, miszerint a fogyasztó a testsúlycsökkentő, méregtelenítő és immunerősítő tea használatával gyorsan és jókedvűen szabadulhat meg a felesleges kilóitól. A két hónapon keresztül - az előírásoknak megfelelelően - fogyasztott teával viszont nem sikerült fogyást elérni, továbbá semmilyen más, a termék reklámja által ígért pozitív hatás nem volt tapasztalható.

A Mecsek Drog Kft. fenti magatartásával valószínűleg megvalósította a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 3. § (4) bekezdéséhez tartozó melléklet 17. pontjában és az Fttv. 6. § (1) bekezdésében foglaltakat, és ezzel valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésének rendelkezéseit, továbbá az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 10. § (2) bekezdésének a) és b) pontjában, illetve a 10. § (3) bekezdésében foglaltakat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 45 munkanappal meghosszabbítható.

Budapest, 2011. január 6.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
GONDOLOVICS Katalin
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu