A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a VIKUV Vízkutató és Fúró Zrt.-re (VIKUV Zrt.) a maximálishoz közelítő, 10.000.000 forintos, míg a GEO-SIVO Építőipari, Környezetvédelmi Tervező és Kivitelező Kft.-re (GEO-SIVO Kft.) a maximális, 542.340 forintos eljárási bírságot szabta ki, mert a vállalkozások szándékosan rosszhiszeműen jártak el az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatkor.

A GVH versenyfelügyeleti eljárást indított 2015. november 24-én a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt mások mellett a VIKUV Zrt. és a GEO-SIVO Építőipari, Környezetvédelmi Tervező és Kivitelező Kft. vállalkozások ellen, mert feltételezte, hogy felosztották egymás között a közbeszerzési eljárások egyes tendereit az ajánlati árak és a nyertes vállalkozások előzetes egyeztetésével.

A GVH az eljárás megindításakor előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatokat tartott az eljárás alá vontak székhelyén, illetve telephelyén.

A VIKUV Zrt. vezérigazgatója valótlanul állította, hogy nincs a helyszínen a laptopja, miközben azt a hátizsákjába csempészve próbálta elvinni a rajtaütés idején. A GEO-SIVO Kft. ügyvezetője pedig – tudomást szerezve a GVH eljárásáról – egy használaton kívüli gépet helyezett üzembe a saját számítógépe helyett, így nem az általa valóban használt gépet adta át a GVH-nak átvizsgálásra.

Mind a VIKUV Zrt. vezérigazgatója, mind a GEO-SIVO Kft. ügyvezetője tudatosan próbálta félrevezetni a GVH vizsgálóit, és bizonyítékokat elrejteni a GVH elől. E magatartásuk a valós tényállás feltárásának meghiúsítására irányult, és kifejezetten a hatóság megtévesztését célozta.

A GVH hangsúlyozza, hogy a valós tényállás feltárásának meghiúsítását célzó magatartás az egyik legsúlyosabb eljárási szabálysértés, amelynek célja, hogy megakadályozza a versenyjogsértések feltárását. Éppen ezért ilyen esetekben a GVH indokoltnak tartja az egyébként megállapítható legmagasabbhoz közeli eljárási bírság kiszabását.

A GVH döntéseivel szemben nem terjesztettek elő felülvizsgálati kérelmet.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/111/2015, amely eljárás a GVH előtt folyamatban van.

Budapest, 2016. április 22.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +3630 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban